Giel Vermeulen (23) werkt in het familiebedrijf Bakkertje Deeg. Hij is de vijfde generatie bakker in zijn familie. Maar wat komt er allemaal bij een familiebedrijf kijken?
Liever bakken
“Ik begon met een opleiding tot dierenverzorger. Het stront scheppen viel vies tegen, toen ben ik gestopt. Mijn ouders zeiden ‘je gaat niet de hele dag op bed liggen, kom maar helpen’. Toen ben ik een opleiding gaan doen om te kijken of ik het echt leuk vind.” Giel heeft verschillende opleidingen afgerond, zo heeft hij de opleidingen zelfstandig werkend broodbakker gedaan en de patisserie opleiding. Verder heeft hij een ondernemersdiploma. Ondertussen werkt Giel in totaal al anderhalf jaar in het familiebedrijf. De omgeving van Giel reageerde dan ook positief op het feit dat hij bij het familiebedrijf ging werken. “Iedereen vindt het hartstikke leuk.”
Day in the life
De dagindeling hangt volgens Giel af van waar je staat. “Nu sta ik in de chocolaterie. Ik begin om 6 uur ’s ochtends met het maken van de chocolade die we voor die dag nodig hebben. Maar als ik in de broodbakkerij sta begin ik om half 5.” Deeg draaien, verwerken, bakken en de winkel vullen zijn dan de taken. Daarna produceren Giel en de andere bakkers voor de horeca en kunnen ze op gaan ruimen.
“Elke dag is hetzelfde, maar wel anders. De dag kan verschillen in drukte, het hangt af van wat er nodig is.” Het leukste aan dit werk is volgens Giel het verzamelen van de beste grondstoffen waarvan jij denkt dat dat de beste verhouding is. Dan maak je met het beste proces een prachtig product. “Mensen worden er blij van, dan word ik dat ook.”
“Elke dag is hetzelfde, maar wel anders.”
In this together
Samenwerken met familie vindt Giel fijn en vervelend tegelijk. “Je hebt een gezamenlijk belang om er iets van te maken. Iedereen gaat ervoor want je hebt dezelfde mentaliteit. Daardoor hangt er een goede sfeer, je bent geen nummertje. Een bepaalde historie die ergens is ontstaan en zo goed is doorgegeven dat het nog steeds gewaardeerd wordt, dan doe je iets goed. Maar als ik het niet eens ben met mijn vader of moeder kan ik daar botter tegen zijn dan tegen een werkgever, want die staat iets minder dicht bij mij dan mijn familie. Een ander voor- en nadeel is dat ik woon bij het bedrijf. Aan de ene kant is de reistijd daardoor 1,5 minuut. Aan de andere kant, als ik beneden alleen iets wil halen word ik altijd wel aangesproken. Je bent altijd aanwezig.”
“Iedereen gaat ervoor.”
Veelbelovende bakker
Giel heeft meerdere prijzen binnengesleept. “Ik heb het lekkerste worstenbroodje van 2022 gewonnen. En ik ben ook een paar keer tweede en derde geworden. Verder zit ik bij een team van wedstrijdbakkers in Nederland. In 2020 zijn we tweede geworden op het Europees Kampioenschap in Frankrijk. Verder ben ik een paar keer tweede en derde geworden op Nederlandse Kampioenschappen.”
Met het oog op de toekomst
Giel zou alles wat hij tot nu toe heeft gedaan, niet anders willen doen. Het heeft hem gebracht tot waar hij nu staat. “Ik heb nu naast Bakkertje Deeg een andere baan in de bakkersbranche. De wereld werd klein door alleen hier te werken. Ik wil veel zien van de wereld, er kan nog van alles gebeuren. Voor de komende drie tot vijf jaar zit ik goed. Daarna kan ik de keuze maken of ik wel of niet voor mezelf begin. De ideeën zijn er, ik sluit het niet uit.”
Foto’s: Giel Vermeulen
Nog een inspirerend verhaal over een jonge ondernemer lezen? Lees het verhaal van Isa hier!